Bagt Kartoffel med Mos

Ingredienser:

  • 1½ - 2 Bagekartoffel pr. person (når man moser indholdet i kartoflen fylder det mindre, og derfor skal man beregne mindst 1 1/2 kartoffel pr. færdig bagt kartoffel med mos)

  • ca. 1 spsk. Smør  

  • ca. ½ dl. Mælk

  • Salt og Peber + evt. andre krydderier du godt kan lide 

  • evt. lidt Paprika til at drysse over mosen


Tænd ovnen på 220° alm. ovn.
Skrub kartoflerne grundigt (især hvis du gerne vil spise skrællen). 

Skær et dybt kryds i toppen af hver kartoffel. 

Bag kartoflerne ca. 1-1½ time, alt efter størrelsen. Stik en spids kniv ned i kartoflen for at tjekke om den er færdig.

Når kartoflerne er færdige, tages de ud af ovnen, og lad dem køle af i 5-10 minutter.
Skær et "låg" af kartoflen med en skarp kniv.

Skrab indholdet ud i en skål med en ske, men pas godt på, at skrællen ikke går i stykker, da den jo skal bruges til den færdige kartoffelmos.
Låget skal ikke bruges, så dette smides bare ud når kartoflen er skrabet ud. 

Mos kartoflerne med en gaffel og tilsæt salt, peber og smør, så det kan smelte mens kartoflerne stadig er lidt varme. 

Tilsæt mælken lidt af gangen, indtil kartoffelmosen har en god konsistens. Der skal muligvis tilsættes lidt mere smør og mælk en angivet i opskriften - det afhænger lidt af årstiden på kartoflen, så man må prøve sig lidt frem. 
Kartoffelmosen må gerne være lidt mere fast end normalt. 

Smag den færdige kartoffelmos til med salt og peber, og eventuelt andre krydderier.

Fyld kartoffelmosen i de udhulede kartoffelskræller og drys med lidt paprika. 

Hvis kartoflerne først skal bruges senere, eller dagen efter, opbevares de i køleskabet indtil de skal bruges.

Bag kartoflerne i ovnen i ca. 20 minutter ved 225 grader, indtil overfladen har fået en flot gylden farve.

Hvis kartoflerne er blevet helt kolde inden de kommer i ovnen, skal tilberedningstiden forlæges til 35-40 minutter, og ovnen skal kun stå på 200 grader.

Der er jo stor forskel på størrelsen af bagekartofler, og tilberedningstiden skal justeres derefter, så hold lidt øje med kartoflerne.

Kartoflerne er helt perfekte som et lille måltid, evt. med lidt salat til, eller som tilbehør til kødretter m.m.

Jeg laver stort set altid disse kartofler som tilbehør til fondue, grillspyd m.m., da de er rigtig gode til at holde sig varme længe, og de kan laves på forhånd.