Flødekartofler

Ingredienser:

  • Kartofler
    (se billede nedenfor for beregning) I denne opskrift har jeg brugt ca. 2,5 kg. kartofler i en bradepande der måler 34 x 24 cm og 5,5 cm. i højden. 

  • 1 stort Løg

  • 3-4 fed Hvidløg

  • 1 l Fløde 

  • Salt & Peber

  • Lidt Smør til at smøre bradepanden 

Tænd ovnen på 200° alm. ovn.
Når du skal beregne mængden af kartofler, kan du tage de hele kartofler og lægge dem i det fad du vil bruge. Antallet af de hele kartofler + et par ekstra til at fylde hullerne ud, passer med det antal du skal bruge.  

Tag en bradepande - gerne med lidt høje kanter - og smør den med smør eller margarine.
Skær kartoflerne i tynde skiver og læg et lag i bunden af bradepanden. Skær løget i meget tynde skiver (tyndere end kartoflerne) og læg et lidt spredt lag ovenpå kartoflerne. 
Krydr med salt og peber.

Fortsæt med at lave lag med kartofler, løg og salt og peber indtil der ikke er flere kartofler. 
Man kan evt. lægge det øverste lag kartofler lidt pænt.

Pres hvidløgene ud over kartoflerne og hæld fløden over.   

Sæt kartoflerne i den 200° varme ovn i 45-60 minutter. Der er forskel på hvor længe kartoflerne skal have, alt efter årstid og hvilke kartofler man bruger. 
Stik en spids kniv gennem kartoflerne, når de er møre, og overfladen er flot og gylden/brun er de færdige.