Fødselsdagsboller

Ingredienser: (ca. 18-20 stk.)

  • Dej:

  • 50 g Gær

  • 2 dl. Lunkent Mælk

  • 100 g Smør

  • 1 Æg

  • 1 tsk. Salt

  • 50 g Sukker

  • 3/4 tsk. Kardemomme

  • 500 g Hvedemel

  • Æg til pensling

Lun mælk og smør i en gryde. Lad det køle ned til "lillefingervarme".
Opløs gæren i blandingen. Tilsæt sukkeret og lad blandingen stå et par minutter. 

Tilsæt alle de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt i gennem - meget gerne på en køkkenmaskine 1 5-10 minutter. Dejen skal være blank og smidig. 

Lad dejen hæve tilækket til dobbelt størrelse et lunt sted (ca. 45 minutter)

Dejen deles i 18-20 stykker og formes til boller.
Sæt bollerne med afstand på en bageplade, gerne beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket i 45 minutter. 

Tænd ovnen på 200°, så den kan varme op.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, 

Sæt bollerne midt i den 200° varme ovn og bag dem i 10-12 minutter. Bagetiden kan variere fra ovn til ovn. 
Bollerne er færdige, når de er gyldne og det lyder hult, hvis man banker på dem i bunden. 
Når bollerne er færdige, stilles de til afkøling på en bagerist.

Server gerne bollerne lune med koldt smør og evt. lidt lækkert´pålæg.
Hvis bollerne ikke skal spises med det samme, kan de sagtens fryses ned. Hvis de skal fryses, er det en god idé at gøre det så snart de er kølet ned. På den måde er de næsten som nybagte når de tages ud af fryseren.