Franske Kartofler
Ingredienser:
Bagekartofler
2 l Vand
100 g Salt
1½ - 2 l Rapsolie
Skræl bagekartoflerne og snit dem i meget tynde skiver (på den lange led) - det er nemmest hvis man bruger et mandolinjern.
Fyld en stor skål med koldt vand og læg kartoffelskiverne i vandet i 1 times tid, så stivelsen trækkes ud af kartoflerne. Skift gerne vandet flere gange undervejs.
Bring en gryde med 2 l vand og 100 g salt i kog.
(Når man koger kartoffelskiverne i vand med 5% Salt i, behøver man ikke at salte kartoflerne efter tilberedningen - dvs. at man bruger 50g salt pr. 1 l. vand.)
Put 15-20 kartoffelskiver ned i det kogende vand, og lad dem simre i 2-3 minutter.
Tag kartoffelskiverne op, en af gangen, og læg dem på et viskestykke så de kan blive helt tørre.
Varm Rapsolien op ved middel varme. Hvis du har et termometer, skal olien være ca. 150-165 grader varm. Hvis du ikke har et termometer, skal du holde øje med, at kartoflerne ikke bliver mørke for hurtigt.
Det tager 5-10 minutter pr. portion i olien, da al vandet skal fordampe fra kartoflen for at få et sprødt resultat.
Når kartoflerne er færdige, lægges de til afdrypning og afkøling på køkkenrulle.
De færdige Franske Kartofler kan opbevares i et par dage i en kagedåse eller anden lufttæt beholder, men de er helt klart bedst samme dag!