Flutes

Ingredienser:

  • 25 g Gær

  • 5 dl. Lunkent vand (ca. 37 grader)

  • 1½ tsk. Salt

  • 1 tsk. Sukker

  • 500 g Hvedemel

  • 200 g Durum mel 

  • 14 g Bageenzymer (kan udelades)

  • 3 spsk. Olie (jeg bruger Rapsolie)

Smuldr gæren i vandet og drys sukkeret over. Lad det hele stå i nogle minutter, indtil man kan se at gæret er opløst og begyndt at "boble" lidt. 

Bland salt, bageenzymer, hvedemel og durum mel i en skål. 

Bland halvdelen af melet i gærblandingen og rør det lidt sammen. Brug meget gerne en køkkenmaskine!

Hæld olien i, og tilsæt resten af melet. 
Ælt dejen i 10 minutter (det er her det er dejligt med en køkkenmaskine) indtil dejen er blød og smidig. 

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og form dejen til en kugle.
Dejen lægges tilbage i skålen, og dækkes til med et rent viskestykke.

Lad dejen hæve et lunt sted i 1½ time. Dejen skal være hævet til dobbelt størrelse. 

Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord. 
Hiv dejen ud til en firkant - det er vigtigt at fumle så lidt som muligt med dejen, så der skal hverken æltes eller rulles, dejen skal bare trækkes forsigtig, så luftigheden i dejen bevares.
Del dejen i 4 eller 6 dele, alt efter hvor mange/store flutes du skal bruge - brug en skarp kniv eller pizzaskærer. 

Smør en bageplade med smør eller margarine
(man kan også bruge bagepapir, men det giver en lidt blødere bund)

Sno forsigtigt hvert stykke ved at dreje enderne hver sin vej - ligesom når man vrider en klud - og læg det på den smurte bageplade. 

Drys lidt durum mel over og sæt brødene til hævning igen i 1 time. 

Tænd ovnen på 250° og sæt en lille bradepande med vand i bunden af ovnen. 

Når brødene er hævet, skal de i den varme ovn. Drys evt. lidt durum mel på overfladen inden de kommer i ovnen. 
(Hvis du har en super skarp kniv eller et barberblad kan du lave et eller flere snit i dine flutes inden de sættes i ovnen - brug aldrig en sløv kniv, så er det bedre at lade være).
Bag dem i 8 minutter. 
Tag bradepanden med vand ud, og bag brødene yderligere i ca. 10 minutter - bagetiden kan variere fra ovn til ovn, så hold lidt øje med dem under vejs. 

Læg de færdige flutes på en rist og lad dem køle lidt af før der skæres i dem. 

Det kan være en god idé at skrue ned til 230° så snart de er sat i ovnen, hvis de færdige flutes skal fryses, eller gemmes til senere, da de får lidt mere farve når de bliver varmet igen når de skal spises. 
De færdige flutes kan spises som tilbehør til varme retter, som en del af Tapas, til brunch eller en god Suppe.
Hvis du ikke får spist alle dine flutes inden for et par dage, kan de sagtens forvandles til lækre hvidløgsbrød med ost.